EQUINE MYOFASCIAL RELEASE THERAPY

Wat is EMFR of Equine Myofascial Release Therapy?

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij EMFR om fascia. Dit is een onderdeel van het bindweefsel. Fascia kun je eigenlijk zien als een driedimensionaal web. Het loopt door het hele lichaam en omvat elk bot, elke spier, zenuwen, organen en bloedvaten van hoofd tot hoef. Het is dus een niet te onderschatten onderdeel in het (paarden)lichaam!

Myofascial Release is een nog zeer recente vorm van therapie. Bij de mens zijn de myofasciale lijnen in kaart gebracht in 2001, bij het paard is het eerste grote onderzoek pas gedaan in 2015 door de Deense Vibeke Sodring Elbrond. Wel waren er al eerder boeken welke gebaseerd waren op paarden over de Myofasciale technieken, maar deze waren zonder illustraties over hoe de myofasciale lijnen zouden lopen.

Myofascial Release Therapy is een zachte techniek die ervoor zorgt dat onder andere verklevingen opgelost en los geraken. Op deze manier zal pijn verminderen of zelfs verdwijnen. Ook zal er minder stijfheid in het lichaam voorkomen en bewegingen zullen vlotter gaan doordat de fascia weer in zijn oorspronkelijke vorm herstelt. Er kan voor deze therapie onder andere gebruik gemaakt worden van verschillende massagetechnieken en drukpunten. Hierbij worden, in tegenstelling tot bij de osteopathie, geen manipulaties gebruikt. Wat beide behandeltechnieken wel gemeen hebben, is dat ik ze beide toepas vanuit de ontspanning van het paard voor een optimaal resultaat.

Problemen in de fascia kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een trauma, een slechte (been)stand, een eentonige training…

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn maar ze hebben één ding gemeen: de problemen moeten opgespoord en opgelost worden. Wanneer ze niet tijdig opgelost worden zal het paard alleen maar meer gaan compenseren en krijg je bijgevolg op andere plaatsen in het lichaam problemen.

Wanneer EMFR?

Doordat het paardenlichaam gemaakt is om zo lang mogelijk zonder zichtbare mankementen te functioneren, zijn paarden meesters in het compenseren. Omdat de fasciavezels allemaal met elkaar verbonden zijn, is het mogelijk dat spanning van het ene lichaamsdeel naar het andere afvloeit. Dit kan zowel een voordeel zijn, namelijk om trauma’s te voorkomen, als een nadeel. Doordat spanning naar een andere plaats in het lichaam afvloeit, kan er op die plaats een overbelasting ontstaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat opgebouwde spanning niet de kans tot afvloeiing krijgt. Dit zal voorkomen dat elders in het lichaam problemen ontstaan. Preventie is dus, net zoals bij osteopathie, heel erg belangrijk.

Uiteraard kan deze behandelmethode ook ingezet worden wanneer het paard al met problemen te maken heeft. Enkele symptomen die hierop kunnen wijzen en waarbij EMFR dus kan helpen zijn de volgende:

 • Stijfheid
 • Foute beenstand (aangeleerd)
 • Algemene verminderde werking van de spieren
 • Stress
 • Moeilijk/stroef bewegen van de benen
 • Na een trauma (val, botsing, stamp,…)
 • Verminderde kracht
 • Kleinere bewegingsuitslag
 • Paard voelt gespannen aan

Hoe wordt EMFR uitgevoerd?

EMFR is een behandelingstechniek die steunt op de ontspanning van het paard. Dit is dan ook iets wat ik steeds probeer te bereiken tijdens een behandeling. Het is dus zeer belangrijk dat, wanneer ik jouw paard zou komen behandelen, het op een plek kan staan waar het zich goed voelt.

Belangrijk om te weten is dat een behandeling als dit, er niet spectaculair uitziet, maar het daarom niet minder effectief is!

Net zoals bij de osteopathie wordt ook hier eerst een vraaggesprek gehouden en het paard wordt volledig gepalpeerd (lichaam afvoelen met de hand). Hierdoor maak ik dan onder andere voor mezelf duidelijk waar de grootste problemen en spanningen zich bevinden. Meestal vraag ik ook het paard even te laten lopen. Hierna kan de behandeling gestart worden, waarbij de technieken afhangen van de bevindingen die ik eerder heb gedaan.

Een hele sessie inclusief vraaggesprek, onderzoek,…) duurt +/- 1,5u. Afhankelijk van het paard kan dit natuurlijk wat afwijken en net iets minder lang of langer duren.

Tijdens de behandeling kan het paard op verschillende manieren reageren. Het ene paard is heel snel en duidelijk in zijn reacties en zal meteen beginnen gapen, met het hoofd schudden, rustig worden,… terwijl het andere paard wat wantrouwig kan zijn en meer tijd nodig heeft om te ontspannen. Dit hoeft echter geen slecht teken te zijn en het maakt ook geen verschil bij het effect van de behandeling. Sommige paarden zijn nu eenmaal eerst wat bedachtzaam en laten pas na de behandeling tekenen van ontspanning zien.

Enkele belangrijke puntjes waar je als eigenaar of ruiter best rekening mee kan houden:

 • Beter op de ene zijde lopen dan op de andere
 • Wanneer een behandeling heeft plaatsgevonden, moet het paard minstens 3-4 dagen rust hebben. Dit kan ook meer zijn maar dat wordt dan tijdens de behandeling besproken. Met rust wordt geen stalrust bedoeld! Het meest optimale is dat het paard wel vrij kan bewegen, dus in de paddock of op de wei kan staan. Op deze manier kan het lichaam de behandeling het beste verwerken.
 • Je kan best een paar uur voor de behandeling geen inspanningen meer doen met je paard. Dit omdat er ook gelet wordt op bijvoorbeeld temperatuurverschillen. Wanneer het paard dan recent nog in het werk is geweest, kunnen de temperaturen foutief geïnterpreteerd worden.
 • Laat de behandeling steeds plaatsvinden op een plek waar je paard rustig is en zich kan ontspannen. Dit kan op de wei, in de stal, in de wasplaats,… Ook is het aangeraden geen behandeling te plannen wanneer de rest van de stal gevoederd wordt. Op deze manier zal het paard namelijk niet kunnen ontspannen, wat de behandeling niet ten goede komt.

Een hele sessie (inclusief vraaggesprek, onderzoek,…) duurt +/- 1,5u. Afhankelijk van het paard kan dit wat afwijken en net iets minder lang of langer duren.

Tarieven

Tarieven per 1 januari 2019

Behandeling per paard/pony op locatie: €60

Buiten de straal van 15km rond Meerhout reken ik kilometervergoeding aan. Deze vervalt echter vanaf 3 te behandelen paarden op 1 locatie binnen Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant. Wanneer er in andere provincies 3 paarden (of meer) behandeld dienen te worden, wordt de kilometervergoeding besproken. Behandelingen dienen na afloop contant te worden betaald.

De prijzen zijn inclusief BTW.