Meer gewicht op de achterhand: waarom is het nodig?

Horizontaal evenwicht (L) en natuurlijk evenwicht (R)

Het is één van die dingen die je standaard hoort bij instructeurs en waar ook naartoe gewerkt wordt voor allerlei redenen. Maar waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk dat die achterhand getraind geraakt zodat het paard hier meer gewicht op zal nemen?

Zwaartepunt

Wel, het begint eigenlijk al met het zwaartepunt (dus het punt waar het paard zijn gewicht is gebalanceerd). Dit ligt van nature uit meer richting de voorbenen, wat dus maakt dat het paard op de voorhand loopt en hij eigenlijk ook het merendeel van zijn gewicht op zijn schouders draagt. Dit is in vrijheid iets heel handig, aangezien het paard hierdoor als het ware ‘vanzelf’ stapt tijdens het grazen doordat de hele massa zich wil verplaatsen in de richting van het overgewicht. Op deze manier wordt de achterhand eigenlijk alleen maar gebruikt om te stuwen en vangen de voorbenen de grootste schokken op die voortkomen uit het bewegen.

Wanneer een paard bijvoorbeeld op hol slaat gaat hij steeds eerst zijn hoofd omhoog brengen. Dit doet hij om het zwaartepunt meer naar achter te verleggen zodat er minder gewicht op de voorhand komt en hij dus sneller kan vertrekken. Een prima systeem dus voor in de natuur en in vrijheid, wanneer er geen extra gewicht bijkomt en het paard kan bewegen op de manier dat het zelf wil.

Het extra gewicht van de ruiter

Maar wat nu met een ruiter op de rug? Dan is dat hele systeem plots niet meer zo handig. Een paard is namelijk uiteindelijk niet gemaakt om op te rijden. Dus moeten we op andere manieren ervoor proberen te zorgen dat je paard hier lichamelijk zo weinig mogelijk hinder van ondervindt. En dit kan je dus onder andere doen door ervoor te zorgen dat de achterhand een grotere functie gaat krijgen en dat de voorbenen wat meer ontlast worden zodat het paard meer op zijn vier benen gaat lopen. Wanneer dit niet gebeurd zal je paard waarschijnlijk tegen de hand komen, bijvoorbeeld met het vertrekken ( het hoofd wordt omhoog gebracht om het zwaartepunt te verplaatsen zodat vertrekken mogelijk wordt).

Het achterbeen zou dus meer een dragende functie dan een stuwende functie moeten krijgen wanneer er een ruiter aan te pas komt. Anders wordt de belasting op het voorbeen te groot en zullen daar problemen ontstaan.  Er komt namelijk van het paard uit al meer gewicht op de voorhand terecht + het merendeel van het gewicht van de ruiter gaat ook naar de voorhand. Hierdoor zullen onder andere de pezen en het hoefkatrolsysteem het zwaar te verduren krijgen en kan er bijvoorbeeld een hoefkatrolontsteking ontstaan!

Tips

Enkele tips om de achterhand van je paard te versterken zijn onder andere:

  • Dressuurmatige oefeningen wanneer deze juist worden uitgevoerd ( vb. schouderbinnenwaarts, appuyeren, achterwaarts lopen)
  • Buitenritten! Hier kan je heel leuk tempowisselingen doen, maar als je bijvoorbeeld ergens heuvels op en af kan rijden is dit ook een heel goede training.
  • In –uitjes springen of cavaletti lopen

Ondervind je problemen tijdens de training of wil je er preventief voor zorgen dat je paard fit genoeg blijft om deze trainingen aan te kunnen? Maak dan snel een afspraak! Op deze manier kunnen we samen bekijken wat voor jullie de beste oplossing is.