Paarden Osteopathie

Wat is Osteopathie?

Je hebt misschien al enkele mensen horen praten over een osteopaat voor hun paard of het is je misschien al aangeraden geweest, maar wat is osteopathie nu eigenlijk? Wel, osteopathie is een holistische geneeswijze waarin er naar de oorzaak van het probleem gezocht wordt en niet enkel symptoombestrijding gebeurd. Wanneer er een probleem zichtbaar of merkbaar wordt, is dit omdat er een hele keten verstoord is. Vanuit de osteopathie wordt er dan gezocht naar de oorzaak van dit probleem in plaats van enkel één schakel van de keten te behandelen. Wanneer je paard een probleem heeft, gaat het dus niet enkel over het voorbeen of over het bekken maar ook over alles wat daarmee in verbinding staat.

Drie systemen

Om het hele lichaam mee te kunnen nemen in een behandeling, wordt er gewerkt op drie systemen. Namelijk het cranio-sacrale systeem (centrale zenuwstelsel), het viscerale systeem (organen) en het parietale systeem (spieren, pezen, gewrichten en zenuwen). Zoals net al vermeld, staat alles met elkaar in verbinding en zo ook deze drie systemen. Denk bijvoorbeeld aan de ruggenwervels: hier treden zenuwen tussenuit, welke onder andere ook de organen innerveren. Een blokkade in de rug kan dus verstrekkende gevolgen hebben! Dit is dan ook de reden dat we verder kijken dan enkel naar het zichtbare probleem (het symptoom).

Wanneer Osteopathie?

Osteopathie is een uitstekende methode om zowel preventief te gebruiken als bij een reeds ontwikkeld probleem.

Preventief

De reden dat het preventief aangeraden wordt, is omwille van het feit dat paarden meesters zijn in compenseren en vaak niets laten merken tot ze echt pijn krijgen en er dus al iets grondig mis gaat in het lichaam. Soms heeft de eigenaar zelfs niets opgemerkt van wat er gebeurd zou kunnen zijn, maar is het er gewoon plots. Dit komt dan vaak doordat er iets op een onbewaakt moment is gebeurd, bijvoorbeeld vastgelegen in stal of een slippertje op de wei. Wanneer er dan niets ernstigs mis is, zal het paard niets laten merken waardoor ook de ruiter/eigenaar hier geen rekening mee kan houden. Echter, wanneer kleine problemen lang blijven aanslepen, kan het uiteindelijk toch resulteren in grotere problemen doordat het paard zal compenseren. Het voordeel van een preventieve controle door een osteopaat is dat er vaak al problemen ontdekt worden, voordat het paard dit echt zichtbaar zal maken. Wanneer er tijdig ingegrepen en dus behandeld wordt, kan de schade en het aantal behandelingen vaak beperkt worden. Op deze manier is het dus voordelig voor zowel het paard als voor jou! Boek hier je preventieve behandeling.

Ontwikkeld probleem

Uiteraard kunnen er ook andere dingen gebeurd zijn dan een ongelukje op een onbewaakt moment. Je kan preventief veel voorkomen, maar natuurlijk valt niet alles met preventie op te lossen. Ook op dit moment is een osteopaat een goed idee, al moet je er wel steeds rekening mee houden wanneer het een dringende zaak is, je steeds eerst een veearts moet inschakelen! Hieronder versta ik dan onder andere acute koliek, plots hevig manken, koorts,… Naast deze acute problemen worden drachtige merries meestal ook niet behandeld, aangezien osteopathie ook invloed heeft op het hormoonstelsel. Wanneer dit niet het geval is en het paard verkeert niet in een ernstige toestand, is osteopathie vaak een goed hulpmiddel. Denk hierbij aan verschillende symptomen:

 • Veranderingen in het gedrag
 • Problemen hebben met galop (moeilijk aangalopperen, uit de galop vallen,…)
 • Wanneer het paard in het halster is blijven hangen
 • Kampen met spijsverteringsproblemen, bijvoorbeeld kolieken of maagproblemen
 • Bokken, gaan lopen
 • Gevoelig bij het aanraken of borstelen
 • Niet goed verzamelen, achterhand moeilijk onderbrengen
 • Slecht verharen / doffe vacht
 • Verlichting brengen bij artrose *

Er zijn heel veel problemen waarbij osteopathie een oplossing zou kunnen bieden. Moest je toch nog twijfelen, dan kan je steeds contact met mij opnemen. Of heb je al besloten dat je paard wel een behandeling zou kunnen gebruiken? Dan kan je eenvoudig hier je afspraak maken.

*Verlichting brengen bij artrose wil zeggen dat het lichaam er beter mee zal kunnen omgaan. Dit kan uiteraard niet worden opgelost!

Hoe wordt Paarden Osteopathie uitgevoerd?

Bij osteopathie worden geen hulpmiddeltjes gebruikt. Alles gebeurt dus enkel door middel van zachtaardige technieken met de handen. Ook wordt het paard nooit gesedeerd.

Belangrijk om te weten, is dat een osteopathische behandeling er niet spectaculair uitziet. Er kan geluid gehoord worden, maar ook dit is niet altijd het geval! Voor mij is een behandeling geslaagd wanneer het paard zich ontspant gedurende de behandeling.

Anamnese of vraaggesprek

Afvoelen

In beweging

Testen

Behandeling

Tijdens de behandeling kan het paard op verschillende manieren reageren. Het ene paard is heel snel en duidelijk in zijn reacties en zal meteen beginnen gapen, met het hoofd schudden, rustig worden,… terwijl het andere paard wat wantrouwig kan zijn en meer tijd nodig heeft om te ontspannen. Dit hoeft echter geen slecht teken te zijn en het maakt ook geen verschil bij het effect van de behandeling. Sommige paarden zijn nu eenmaal eerst wat bedachtzaam en laten pas na de behandeling tekenen van ontspanning zien.

Enkele belangrijke puntjes waar je als eigenaar of ruiter best rekening mee kan houden:

 • Beter op de ene zijde lopen dan op de andere
 • Wanneer een behandeling heeft plaatsgevonden, moet het paard minstens 3-4 dagen rust hebben. Dit kan ook meer zijn maar dat wordt dan tijdens de behandeling besproken. Met rust wordt geen stalrust bedoeld! Het meest optimale is dat het paard wel vrij kan bewegen, dus in de paddock of op de wei kan staan. Op deze manier kan het lichaam de behandeling het beste verwerken.
 • Je kan best een paar uur voor de behandeling geen inspanningen meer doen met je paard. Dit omdat er ook gelet wordt op bijvoorbeeld temperatuurverschillen. Wanneer het paard dan recent nog in het werk is geweest, kunnen de temperaturen foutief geïnterpreteerd worden.
 • Laat de behandeling steeds plaatsvinden op een plek waar je paard rustig is en zich kan ontspannen. Dit kan op de wei, in de stal, in de wasplaats,… Ook is het aangeraden geen behandeling te plannen wanneer de rest van de stal gevoederd wordt. Op deze manier zal het paard namelijk niet kunnen ontspannen, wat de behandeling niet ten goede komt.

Een hele sessie (inclusief vraaggesprek, onderzoek,…) duurt +/- 1,5u. Afhankelijk van het paard kan dit wat afwijken en net iets minder lang of langer duren.

Tarieven

Tarieven per 1 januari 2019

Behandeling per paard/pony op locatie: €60

Buiten de straal van 15km rond Meerhout reken ik kilometervergoeding aan. Deze vervalt echter vanaf 3 te behandelen paarden op 1 locatie binnen Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant. Wanneer er in andere provincies 3 paarden (of meer) behandeld dienen te worden, wordt de kilometervergoeding besproken. Behandelingen dienen na afloop contant te worden betaald.

De prijzen zijn inclusief BTW.